Notícies

07 setembre 2016

L’Agència Catalana de l’Aigua, la Bisbal d’Empordà, Forallac i Fontanilles analitzen alternatives per garantir l’abastament de manera definitiva

noticia gencat

 • L’ACA tindrà en compte les incidències com la d’aquest estiu en la propera ordre d’ajuts per a l’abastament municipal d’emergència
 • Es mantindran les reunions durant les properes setmanes per consensuar l’alternativa que permeti aportar garantia d’abastament definitiva als municipis i alhora recuperar l’estat de l’aqüïfer

  El director de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), Jordi Agustí, s’ha reunit aquest dilluns amb els alcaldes de la Bisbal d’Empordà, Lluís Sais; Forallac, Josep Sala; i Fontanilles (Baix Empordà) Salvador Coll, per analitzar l’evolució de l’abastament d’aquests municipis del Baix Empordà, afectat per l’episodi de contaminació fortuit que es va detectar a primers d’agost i que s’ha vist agreujat a causa de la sequera pluviomètrica d’aquest estiu. A la reunió hi han assistit també el director territorial de l’ACA a Girona, Alex Rocas; el director de l’Àrea d’Abastament, Jordi Molist, així com representants de l’empresa subministradora.

   Durant la trobada s’ha analitzat el funcionament de la solució d’emergència que es va adoptar per atendre les demandes d’aigua per al consum domèstic a través de la instal.lació de filtres de carbó actiu. Aquesta actuació ha estat valorada per totes les parts com a solució per a l’emergència atès que ha permès restablir el submistrament d’aigua d’acord amb el Reial Decret 140/2003, pel qual s’estableixen els criteris sanitaris de la qualitat d’aigua per al consum humà. Això no obstant també s’ha considerat necessari defnir alternatives complementàries que garanteixin l’abastament i les demandes futures d’aigua de manera estable i definitiva.

  D’altra banda, l’ACA tindrà en compte les incidències en el subministrament que s’han produït a la Bisbal i Forallac aquest estiu en la propera ordre d’ajuts a l’abastament municipal d’emergència.

  Alternatives d’abastament complementàries

  La sequera pluviomètrica extrema que es viu enguany ha situat els nivells d’alguns aqüífers en mínims històrics, especialment a les zones prelitorals, entre elles, l’Empordà. Això pot afectar directament l’estat qualitatiu i quantitatiu de les masses d’aigua subterrània i, en conseqüència, els abastament municipals que en són tributaris. Per això, l’ACA analitzarà i plantejarà als Ajuntaments de la Bisbal i Forallac durant les properes setmanes les alternatives possibles per garantir les demandes d’aigua i els abastaments municipals d’aquestes poblacions a futur de manera estable i definitiva, sense haver de dependre únicament de l’aqüífer o de l’afectació de les sequeres i altres factors que puguin incidir sobre l’estat d’aquesta massa d’aigua.

  Paral·lelament, l’ACA té previst continuar fent mostreigs dels pous afectats per la contaminació d’herbicides per conèixer l’abast de la presència d’aquests compostos i l’evolució de l’estat qualitatiu i quantitatiu de l’aqüífer.