Notícies

15 octubre 2013

Un instal·lador gironí respon a la crida del Gremi per col·laborar amb la Fundació IBO en un projecte a Moçambic

IMG_1409
IMG_1216
IMG_1368
IMG_1551
Imatges de Jordi Cristòfol a l’illa d’Ibo
Més informació:
Fundación IBO
[wpsr_facebook] [wpsr_retweet]

En Jordi Cristòfol del Vilar d’Urtx va estar quatre mesos a l’illa d’Ibo vivint una gran experiència que difícilment oblidarà

A principis d’any el Gremi feia una crida entre els associats per trobar un instal·lador que volgués col·laborar voluntàriament amb la Fundació Ibo. Aquesta entitat s’havia posat en contacte amb el Gremi per veure si era possible trobar un instal·lador elèctric que ajudés a posar en funcionament una escola d’oficis a Ibo, una illa al nord de Moçambic. Concretament volien un electricista voluntari que entre els mesos de febrer i maig passats els ajudés en la instal·lació elèctrica i que alhora formés un equip local que després impartiria classes al centre.

A la crida del Gremi va respondre-hi l’agremiat Jordi Cristòfol del Vilar d’Urtx. En Jordi, de 29 anys, va estar quatre mesos a l’illa d’Ibo vivint una gran experiència que difícilment oblidarà. Va decidir fer-se voluntari per la satisfacció d’ajudar als altres i perquè el projecte de la Fundació Ibo li va semblar molt interessant, ja que planteja la formació ocupacional com a sortida al desenvolupament personal i col·lectiu de la regió. La seva tasca a l’illa va consistir en realitzar la instal·lació elèctrica de l’escola conjuntament amb els joves, que paral·lelament rebien formació teòrica aplicada, matemàtiques i dibuix tècnic.

Preguntat per la seva experiència, en Jordi en destaca el companyerisme viscut i el fet de sentir-se útil ajudant en un projecte de desenvolupament. A l’altra costat de la balança hi situa la mala sort d’agafar la malària quatre dies abans de tornar, fet que li va implicar haver d’ingressar en un hospital local sense gaire recursos ni medicines. Finalment, però, va poder tornar sa i estalvi.

En el record d’aquells mesos queda la sensació d’haver contribuït al progrés i el benestar de les persones amb qui va treballar. La realitat d’un país tant pobre fa que ara valori molt més les coses a les que sovint no s’hi dóna importància. I no té cap mena de dubte en recomanar l’experiència a qualsevol altra persona que se li plantegi l’oportunitat.

El projecte
El gener de 2012 va arribar a Ibo la connexió d’instal·lació de la xarxa nacional elèctrica directament de la costa moçambiquesa gràcies a un projecte del govern, que ha instal·lat deu quilòmetres de cable submarí des del districte de Quissanga fins a l’illa. Abans d’aquella data, la xarxa elèctrica es basava en generadors elèctrics situats en diferents punts d’Ibo.

La nova connexió a la xarxa nacional suposa un nou perfil professional, que abans l’illa no tenia: l’electricista. Aquest perfil no només s’encarregarà en un futur de les instal·lacions públiques sinó també de les privades, i del seu manteniment i correcció quan calgui.

L’objectiu del curs “Coneixements bàsics d’electricitat”, que imparteix l’Escola d’Oficis des del passat 20 de maig, és brindar a l’alumne els coneixements que li permetin reconèixer els circuits bàsics d’una instal·lació elèctrica domiciliària i industrial, perquè pugui dimensionar pel seu compte conductors i artefactes, fer instal·lacions i reparar-les.

Les sortides professionals del curs són moltes però, ara mateix, tenint en compte les necessitats bàsiques de l’illa, podem destacar-ne quatre: operari d’instal·lacions elèctriques de baixa tensió, ajudant d’instal·lador electricista, ajudant d’instal·lador reparador d’instal·lacions electrotècniques i peó de la indústria de producció i distribució d’energia elèctrica.

Els alumnes que van passar les proves d’admissió estan encantats amb el nou curs i han començat les classes amb molt interès i entusiasme.

La Fundació Ibo
La Fundació Ibo va iniciar el seu treball de cooperació internacional l’any 2002. Els objectius d’aquesta entitat són col·laborar en el desenvolupament integral de la illa d’Ibo, i impulsar el desenvolupament econòmic i social de l’illa d’una manera sostenible i respectuosa amb la seva realitat antropològica i mediambiental.

La Fundació està construint una escola d’oficis a Ibo, adreçada a nois i noies a partir dels dotze o tretze anys i a adults que no tenen recursos per formar-se. Les disciplines que es volen impartir en la futura escola són l’horticultura i alimentació, electricitat, energies renovables, mecànica, fusteria i informàtica.

L’illa d’Ibo
Ibo es troba al nord de Moçambic, a la província de Cabo Delgado. Es tracta d’una petita illa localitzada al Parc Nacional de las Quirimbas, que ocupa uns 40 km2. Els 4.000 habitants de l’illa Ibo depenen bàsicament de la pesca i de l’agricultura de subsistència. Aquesta illa està ubicada al nord d’un dels països menys desenvolupats del món, Moçambic, que ocupa el lloc 184 en els índexs de desenvolupament humà.

Els comentaris estan tancats.