Notícies

11 novembre 2016

Ports estalvia un 50% de consum energètic en instal·lacions portuàries de la costa gironina

  • Sis ports de la zona portuària nord es dotaran de 516 llumeneres amb tecnologia LED, amb un pressupost de 206.000 euros
  • El nou enllumenat incrementa la vida útil dels punts de llum i minimitza la contaminació lumínica

Ports de la Generalitat ha tret a licitació el subministrament de llumeneres amb il·luminació LED en sis dels ports de la zona portuària nord, situats a la costa de Girona. Es tracta d’una tecnologia més respectuosa amb el medi ambient que optimitza els recursos dels recintes portuaris. La dotació d’aquests equipaments s’ha licitat per un pressupost de 206.000 euros i està inclosa en el Pla d’inversions 2014-2017 de l’empresa pública de la Generalitat.

L’enllumenat és un servei bàsic per als ports que millora la seguretat i fa possible l’ús dels espais portuaris a la nit. Amb els nous punts de llum es vol substituir tot l’enllumenat exterior de la zona de servei de Ports per prestar uns serveis més eficients als usuaris i als ciutadans dins d’un entorn més sostenible. Així, les noves làmpades amb tecnologia LED s’instal·laran en sis dels ports gestionats per l’Administració portuària a la costa gironina que són: Blanes (Selva), Palamós (Baix Empordà), l’Estartit (Baix Empordà), Roses (Alt Empordà), Port de la Selva (Alt Empordà) i Llançà (Alt Empordà). L’actuació s’emmarca en la política de millora contínua en matèria de sostenibilitat i qualitat que l’Administració portuària du a terme en les instal·lacions portuàries.

 Disminueix les despeses de manteniment
 El nou sistema permet un 50% d’estalvi energètic, incrementa la vida útil de les làmpades, permet la telegestió adequant la il·luminació a les necessitats en cada moment i lloc, disminueix les despeses de manteniment i minimitza la contaminació lumínica. Aquests punts de llum substituiran les llumeneres convencionals, de làmpades de descàrrega, que actualment es troben en aquests recintes portuaris.
Les sis instal·lacions portuàries de la zona portuària nord es dotaran d’un total de 516 llumeneres de darrera generació que incorporen els últims avenços en tecnologia LED. Aquests nous projectors es distribuiran de la manera següent:

Blanes, 86 llumeneres, a ubicar a la dàrsena pesquera, la zona d’aparcament de pesca i el vial d’entrada al port.

Palamós,177 punts de llum, que s’han de col·locar als accessos i vial del port; el sector pesquer: la llotja, les casetes de pescadors i la zona de la Catifa; l’entorn al Museu de la Pesca; el moll comercial; el dic de recer; i la zona de magatzems i naus.

L’Estartit, 15 lluminàries, que s’han d’instal·lar a l’aparcament del moll central i a l’entorn de l’oficina del guardamolls.

Roses, 114 punts de llum, que s’han de col·locar als molls de la dàrsena pesquera; el moll de ponent i el moll de Ribera.

Port de la Selva, 71 llumeneres, que s’han d’ubicar a l’aparcament de la zona Punta de Trenc; al moll comercial i la Punta de Trenc; edifici guardamolls, accés al moll de la Timba;  i a l’entorn de la llotja de pescadors.

 Llança, 53 lluminàries, que s’han d’instal·lar al dic de recer;  el vial d’entrada al port; el vial d’entrada a l’aparcament; i  la façana  de la llotja.

 La col·locació d’aquests punts de llum ha de quedar enllestida al febrer de l’any vinent. A més, al llarg del 2017 es preveu substituir l’enllumenat als ports de l’Escala (Alt Empordà) i Sant Feliu de Guíxols (Baix Empordà).