Notícies

09 setembre 2014

Els Mossos d’Esquadra denuncien cinc empresaris a les comarques gironines per cometre frau elèctric en els seus establiments

Els Mossos d’Esquadra denuncien cinc empresaris a les comarques gironines per cometre frau elèctric en els seus establiments

  • Un operari manipulava el comptador de la llum amb la finalitat de pagar menys diners en la factura
  • L’import total defraudat ascendeix a més de 39.000 €

Agents de la Policia de la Generalitat – Mossos d’Esquadra de l’Àrea d’Investigació Criminal de la Regió Policial de Girona van imputar el 19 d’agost cinc persones com a presumptes autores de sis delictes de defraudació de fluid elèctric.

Cap a mitjans de febrer, els Mossos d’Esquadra van rebre una denúncia en la qual es detallava que una sèrie d’empreses de les comarques gironines tenien el comptador manipulat amb l’objectiu de reduir fraudulentament el consum elèctric. Aquesta manipulació l’estaria duent a terme un home a canvi d’una compensació econòmica que oscil·lava entre els 2.500 i els 3.000 €.

 Aquesta tipologia de defraudació consisteix en col·locar una resistència shunt paral·lela al circuit que mesura les dades del comptador per tal que la major part del fluid elèctric no pugui ser detectat per la companyia. Per dur a terme aquesta operació, l’operari havia de treure el precinte dels comptadors per poder-hi col·locar  la resistència.

 Amb la informació que va aportar la denúncia i les dades que els investigadors van poder obtenir, els agents van tenir coneixement que la defraudació  s’estava produint en diversos establiments de les comarques gironines. Així doncs, el 19 d’agost els Mossos d’Esquadra, conjuntament amb inspectors de l’empresa ENDESA, van fer onze entrades en establiments de Blanes, Girona i Hostalric.

 El resultat va ser la detecció de tres càmpings i dos bars de Blanes i un gimnàs de Girona, que tenien alterat el sistema que mesura el consum elèctric. Els estudis posteriors de la companyia van determinar que aquests sis establiments havien defraudat un total de 39.598 €. Quatre d’aquestes empreses disposaven del mateix sistema de defraudació -la col·locació de la resistència shunt- mentre que les altres dos tenien un sistema diferent.

Com a conseqüència d’aquests fets, els cinc propietaris d’aquestes empreses van quedar imputats per haver consentit la manipulació fraudulenta del fluid elèctric, mentre que uns dies més tard, el 25 d’agost, va quedar detingut el tècnic que duia a terme aquestes operacions, un home de 30 anys, de nacionalitat espanyola i veí de Tordera, que havia estat treballador d’una empresa subcontractada per ENDESA.

 Després de declarar en seu judicial, el detingut va quedar en llibertat amb càrrecs.

  

més informació: