Notícies

07 octubre 2016

Construcció del centre de gestió de residus de la Garrotxa

 

L’Agència de Residus de Catalunya celebra l’acord per a la construcció del centre de gestió de residus de la Garrotxa

  • La planta de Sant Jaume de Llierca donarà servei a tota la comarca de la Garrotxa i del Pla de l’Estany
  • El director de l’Agència de Residus de Catalunya, convençut que cal aprofitar sinèrgies entre les instal·lacions existents, les que es troben en construcció i les que es proposen des del territori

El director de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), Josep Maria Tost, ha avalat aquest dijous l’acord assolit entre el Consell Comarcal de la Garrotxa i l’Ajuntament de Sant Jaume de Llierca per a la construcció del centre de gestió de residus de la Garrotxa. Tost, que ha participat a la presentació de l’acord amb el president del Consell Comarcal, Joan Espona; i l’alcalde, Jordi Cargol, ha explicat que la ubicació acordada és idònia, donada la dificultat de plantejar l’ampliació d’alguna de les instal·lacions existents, i la conveniència de disposar d’un repartiment geogràfic el més homogeni possible d’infraestructures dins de cada agrupació territorial supracomarcal contemplada en el Pla Territorial Sectorial d’infraestructures de gestió de residus municipals de Catalunya 2020 (PINFRECAT20). La planta de la Garrotxa es troba agrupada amb les instal·lacions de la Selva, el Baix Empordà, l’Alt Empordà, el Pla de l’Estany, el Gironès, el Ripollès i Osona.

En concret, aquesta agrupació territorial té de capacitat de tractament de la fracció Resta dels residus (la que queda després de fer la separació de manera selectiva) per a les comarques de la Selva, el Gironès i part del Baix Empordà. Segons el PINFRECAT, el dèficit de capacitat actual per al tractament d’aquesta fracció s’està equilibrant en gran mesura a partir de l’entrada en funcionament de la instal·lació de tractament d’Orís (Osona) i de la futura de Pedret i Marzà (Alt Empordà), en construcció.

Aprofitament de les infraestructures

Segons Tost “cal aprofitar sinèrgies entre les instal·lacions existents, les que es troben en construcció i les que es proposen des del territori”. D’aquesta forma es promou l’ús i aprofitament de les infraestructures, reduint els dèficits territorials que hauran de ser coberts amb el desenvolupament de noves actuacions en infraestructures.

La planta de Sant Jaume de Llierca donarà servei a tota la comarca de la Garrotxa i del Pla de l’Estany. Funcionarà en xarxa amb les altres instal·lacions existents, com la planta de compostatge d’Olot i els dipòsits controlats de Beuda i Puigpalter. D’aquesta forma, quedarà assegurada la flexibilitat en les infraestructures, que podran fer front a diversos escenaris de gestió, segons sigui l’evolució de la generació i la recollida selectiva dels residus municipals.